Kamperen voor een vruchtbare aarde

Kamperen voor een vruchtbare aarde

Genoeg van het depressieve gepraat over biodiversiteitsverlies en klimaatverandering? Bij Ecosystem Restoration Camps is iedereen welkom die daar iets aan wil doen. Maarten van der Schaaf reisde naar Spanje en stroopte zijn mouwen op.

Wie ‘La Junquera, Múrcia’ intikt op Google Maps, vindt een gehucht met vijf boerenschuren, een handjevol huizen en afbrokkelende ruïnes. Ten noordoosten van het dorp ligt een enorm zonnepanelenpark. Iets naar het zuiden ligt een groene oase. Daar ontspringt de Quípar, een rivier die uitmondt in de Middellandse Zee. Als je uitzoomt, schrik je je rot: geen groen vruchtbaar landschap, maar een eindeloze, geelwitte vlakte. Welkom in verwoestijnd Spanje.

Als je goed kijkt, zie je tussen de huizen en ruïnes van La Junquera een kleine tuin. Daar ligt het hoofdkwartier van ’s werelds eerste Ecosystem Restoration Camp. Vrijwilligers uit de hele wereld werken hier in Camp Altiplano mee aan het herstel van vijf hectare uitgeputte landbouwgrond – het gevolg van decennia industrieel boeren en overbegrazing. Ze hebben het land sinds 2017 in bruikleen van de Spaanse grootgrondbezitter Alfonso Chico de Guzman, een lokale voortrekker van regeneratieve landbouw. Dat is landbouw die, in de woorden van de beroemde voorvechter en ecoboer Joel Salatin, “heelt, in plaats van landbouw die inteert op de bodem, het water, de diersoorten en de gemeenschap”.

Lees het hele stuk hier.

Berenhoofdstad van Italië

Berenhoofdstad van Italië

De engel van de Maas

De engel van de Maas