In kringetjes gaat het beter
Nu schaarste de grondstofprijzen opstuwt, ontwikkelen steeds meer bedrijven circulaire producten en diensten. De circulaire economie belooft economische groei en een betere wereld.
Grondstoffen worden gretig opgegraven, gedolven en gemijnd – zozeer dat ze volgens steeds meer mensen ‘op’ raken. Niet alleen olie, maar ook koper, indium, chroom, gallium, kobalt, platinum, titanium, tin en goud staan op de lange lijst van schaarse natuurlijke hulpbronnen. Die aardse schatten gebruiken we voor alles van auto’s, vliegtuigen, satellieten, mobiele telefoons en laptops tot batterijen en medicijnen. Vanwege de stijgende wereldbevolking en toenemende koopkracht van de uitdijende middenklasse in opkomende markten, zal de vraag naar grondstoffen verder toenemen. Geen wonder dat er steeds meer alarmerende rapporten – van McKinsey en Accenture tot het World Economic Forum – verschijnen die aansporen tot zuinigheid.
‘De grondstoffenschaarste is de voornaamste reden voor de komst van een circulaire economie’, zegt Guido Braam, directeurvan Circle Economy, een Nederlandse non-profit coöperatie van bedrijven die samen ‘circulaire’ projecten ontwikkelen. Dat zo’n kringloopeconomie er komt, is volgens Braam onvermijdelijk. ‘Bedrijven hebben hun mond vol van efficiency, maar ondertussen springen ze bijzonder inefficiënt om met grondstoffen. Aan de ene kant wordt de winning van grondstoffen steeds lastiger en duurder, aan de andere kant produceren ondernemingen spullen die je aan het eind van hun levensduur alleen maar weg kunt gooien. Hoezo efficiency?’
Lees het hele stuk hier.