Goudkoorts in Birma. Wie wint?
Birma – ook wel bekend als Myanmar – lijkt eindelijk weer mee te gaan in de vaart der volkeren. Sinds 2010 zijn decennialange handelsboycots tegen het dictatoriale regime één voor één opgeheven en heeft het land de deuren wagenwijd opengezet voor buitenlandse investeerders.
Met succes: Coca-Cola, Heineken, Ford, Total, Suzuki en ruim 600 andere buitenlandse bedrijven hebben volgens accountancykantoor PriceWaterHouseCoopers de afgelopen drie jaar samen al voor zo’n 32 miljard euro geïnvesteerd in het land. “Er heerst goudkoorts in Birma,” aldus de Birmese minister van Buitenlandse Zaken Wunna Maung Lwin.
Shell in Birma
Shell heeft eind maart het recht gewonnen om naar olie en gas te gaan speuren in drie delen van de territoriale wateren van Birma. Momenteel onderhandelt het met de regering over hoe de opbrengsten verdeeld zullen worden, in het geval er inderdaad olie en gas gewonnen gaat worden. De kans daarop is reëel aangezien er eerder onderzoek is gedaan en ook andere oliebedrijven er actief zijn, aldus een woordvoerder van Shell.
Terwijl de Birmese regering buitenlandse investeerders probeert te verleiden, maken critici zich zorgen over de ontwikkelingen in het land. Mensenrechtenorganisaties betwijfelen of de Birmezen wel zullen profiteren van de huidige goudkoorts. “De enorme investeringen die het land momenteel in stromen, moeten heel goed worden gemanaged,” waarschuwde Josette Sheeran, president van de Amerikaanse educatieve non-profit organisatie Asia Society, afgelopen najaar tijdens een Birma-conferentie in New York. “Het is net alsof we een bowlingbal door een rietje proberen te duwen.” Een Birmese politicus vergeleek de situatie eerder met het voeren van rijst aan een pasgeboren baby.
Lees het hele stuk hier.