Waar moeten die 35 miljard voor het klimaat naartoe?
Het nieuwe kabinet moet zo snel mogelijk een nationaal burgerberaad organiseren over de aanpak van de klimaatcrisis, vindt schrijfster Eva Rovers.
Na twee biografieën, een over Helene Kröller-Müller en een over Boudewijn Büch, schrijft Eva Rovers tegenwoordig vooral over maatschappelijke verandering en de rol van gewone mensen daarin. Ze is medeoprichter van Bureau Burgerberaad.
Een burgerberaad, wat is dat?
“Een burgerberaad is een groep van 100 tot 150 inwoners die door middel van loting bij elkaar wordt gebracht en zich gezamenlijk buigt over een ingewikkeld maatschappelijk probleem. De leden van het beraad verdiepen zich in het onderwerp, laten zich grondig informeren door experts, gaan met elkaar in gesprek en komen vervolgens met oplossingen die het algemeen belang het beste dienen.”
En politici slaan die mooie ideeën vervolgens in de wind?
“Zeker niet. Bij een goed georganiseerd burgerberaad is vooraf duidelijk onder welke voorwaarden de politiek de aanbevelingen overneemt. Die voorwaarden kan de politiek zelf bepalen of in overleg met het burgerberaad. Daarbij kun je denken aan een begrensd budget om de ideeën uit te voeren of aan juridische grenzen, de aanbevelingen mogen bijvoorbeeld niet leiden tot mensenrechtenschendingen.”
Zo’n burgerberaad krijgt dus veel macht. Waarom zou de politiek dat willen?
“Een burgerberaad is een aanvulling op de parlementaire democratie. Er zijn problemen waar de politiek simpelweg niet uitkomt. Neem het katholieke Ierland, waar de politiek jarenlang extreem verdeeld was over abortus en het homohuwelijk. Over beide onderwerpen werd een paar jaar geleden een burgerberaad georganiseerd, waarna het homohuwelijk is gelegaliseerd en abortus onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Een enorme politieke doorbraak! En dat zonder extreme polarisatie, gescheurde partijen of ontslagen ministers. Maar mét meer vertrouwen van burgers in de politiek en vice versa. Ierland houdt sindsdien regelmatig burgerberaden; nu staat er een gepland over drugsbeleid. Een burgerberaad is een krachtig middel om een politieke impasse te doorbreken en vertrouwen tussen politiek en samenleving te vergroten.”