Juristen die mediteren, hebben minder stress, zijn effectiever en vindingrijker. Bovendien maken ze het rechtssysteem humaner en rechtvaardiger. ‘Mindfulness brengt wijsheid terug in de rechtszaal.’
Een tijdje geleden moest strafadvocate Klaartje Freeke een zaak overnemen van een collega die met verlof ging. De eerste rechtszitting had al plaatsgevonden. Daarin had de man die verdacht werd van autorijden onder in- vloed, de rechter verteld dat niet hij maar zijn vrouw achter het stuur had gezeten. De man loog kennelijk zo doorzichtig dat de rechter de man een leugenaar had genoemd.
Voorafgaand aan de tweede zitting gaf Freeke haar cliënt een ongebruikelijk advies. Natuurlijk kon de man zijn vrouw laten ge- tuigen dat zij had gereden, maar waarom, vroeg Freeke, zou hij niet gewoon toegeven dat hij had gelogen? De man besloot haar advies op te volgen. De rechter reageerde opgelucht op de onverwachte ommezwaai en oordeelde vervolgens milder dan ver- wacht: de verdachte kreeg slechts een voor- waardelijke straf.
Het onconventionele advies van de Am- sterdamse advocate, die destijds voor het gerenommeerde advocatenkantoor De Roos & Pen werkte maar inmiddels haar eigen kantoor runt, kwam niet uit de lucht vallen. In een lunchroom aan een van de Amster- damse grachten vertelt de 38-jarige advocate hoe ze mindfulness als uitgangspunt neemt voor de uitoefening van haar beroep.
Lees het hele stuk hier