Het recht weet wel raad met Shell

Het recht weet wel raad met Shell

Namens Urgenda won advocaat Roger Cox de grensverleggende klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. De overheid werd gedwongen haar klimaatbeleid drastisch aan te passen. Nu is Shell aan de beurt.

Roger Cox schreef op 24 juni 2015 geschiedenis door namens de stichting Urgenda en 900 mede-eisers de klimaatzaak te winnen tegen de Nederlandse staat. In die zaak oordeelde de rechter dat de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990. Dat vonnis werd bekrachtigd door het gerechtshof in Den Haag en ook door de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. De Urgenda-zaak krijgt inmiddels internationaal navolging in België – waar Cox ook het woord voert namens de eisers – en Duitsland, in Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada, Colombia, India, Pakistan en Nieuw Zeeland. Precies zoals Cox hoopte toen hij zijn boek Revolutie met recht (2011) schreef.

Waarom wilde je dat boek schrijven?
“Als advocaat hield ik me vroeger helemaal niet bezig met milieuzaken, ik deed vooral veel bouw- en vastgoedzaken. Totdat een medewerker van mij er in 2006 op aandrong dat ik de film van Al Gore zou kijken, An inconvenient Truth. Dat was voor mij een keerpunt. Ik vroeg me af hoe ik mijn steentje kon bijdragen. Naast mijn werk ben ik me gaan verdiepen in klimaatverandering, duurzaamheid, geopolitiek en het financiële stelsel. En ben ik in het recht op zoek gegaan naar de sleutel voor de oplossing van dit probleem. Dat die sleutel er is, daarvan ben ik altijd overtuigd geweest. Een probleem dat zo evident, zo ernstig en zo omvangrijk is, daar moet het recht toch raad mee weten? Het duurde 5 jaar voordat ik die sleutel had gevonden. In Revolutie met recht heb ik de blauwdruk opgesteld voor de zaak die ik later namens Urgenda zou voeren.”

Het boek gaat vooral in op de manier waarop staten aansprakelijk gesteld kunnen worden voor hun bijdrage aan klimaatverandering. Een klimaatzaak tegen het bedrijfsleven is minder goed uitgewerkt.
“Dat klopt. Ik heb altijd voor ogen gehad dat we eerst de aansprakelijkheid van de staat moesten aantonen, voordat we de stap naar het bedrijfsleven konden zetten. Nu de staat die aansprakelijkheid heeft, is dit het logische vervolg.”

Lees het hele interview met Roger Cox hier

Wat voor Shell geldt…

Wat voor Shell geldt…

Waarom we de natuur soms gewoon met rust moeten laten

Waarom we de natuur soms gewoon met rust moeten laten