De wolf als spiegel
Wanneer journalist Maarten van der Schaaf met wolvenexpert Elli Radinger op de Veluwe wandelt, ontdekt hij de symbolische betekenis van de terugkeer van de wolf in Nederland. Zijn wij wel in staat ons land te delen met deze roofdieren?
Mijn afspraak met de Duitse wolvenexpert Elli Radinger staat al ruim een half jaar gepland, maar op 31 oktober dreigt de naderende Brexit onze planning te verstoren. “Ik ben dan in Londen voor de promotie van mijn nieuwe boek”, mailt Radinger. “Als de Brexit inderdaad doorgaat, weet ik niet of ik op 2 november in Nederland kan zijn. Ach, dan verzin ik wel wat: desnoods zwem ik het kanaal over.” Zo ver komt het niet. De Brexit wordt wederom uitgesteld en Radinger reist gewoon met de trein naar Arnhem. Op het station wacht ik haar op. Daar komt ze aangelopen: klein van stuk, kort donkerblond haar, een kordate pas. Even later rijden we richting Nationaal Park Veluwezoom.
Op 68-jarige leeftijd beleeft de Duitse wolvenonderzoekster het hoogtepunt van haar carrière. Na het verschijnen van Die Weisheit der Wölfe in 2017 werd het boek in achttien talen vertaald – onder meer in het Chinees en Japans – en geeft ze vrijwel wekelijks lezingen. De Nederlandstalige versie ging dertigduizend keer over de toonbank, ongekend veel voor een natuurboek. De Wijsheid van Wolven gaat dan ook niet alleen over wolven, maar ook over ons. Het gedrag van wolven lijkt op dat van mensen, vindt Radinger. Sterker: wij mogen soms best een voorbeeld nemen aan de manier waarop wolven samenleven.
Lees het hele artikel in het decembernummer van Down to Earth