Op zoek naar bizons in de Roemeense Karpaten
Ooit zwierven er wilde bizons door heel Europa, nu wordt het grootste landzoogdier van het continent met uitsterven bedreigd. Om dat te voorkomen, worden er weer bizons uitgezet in de ruige Roemeense Karpaten. Op pad met ranger Matei Miculescu.
Het is nog donker als ik een steile berghelling op loop. Mijn hoofdlamp werpt een klein strookje licht op het pad dat door het bos zigzagt. Het miezert. Mijn hoofd is nog slaperig, maar het bos is al ruimschoots wakker. Een frisse geur hangt tussen de bomen, stijgt op uit de modderige aarde en stroomt zo mijn neusgaten binnen. Vogels tsjirpen luidkeels. Matei, de gids, loopt voor me. Ik volg zijn trage, maar constante pas. Hij is geboren in Armenis, een dorp aan de voet van deze beboste bergen. Tijdens zijn jeugd bracht hij lange zomers door in dit gebied. Geen mens kent de omgeving beter dan hij. Liefst gaat hij hier nooit meer weg. Maar hoe kom je, als slimme, jonge vent met een economiediploma, in vredesnaam aan de bak op het Roemeense platteland?
In 2014 kreeg Matei een kans die hij met twee handen aanpakte. Het Wereldnatuurfonds Roemenië en Rewilding Europe hadden het plan opgevat om de bedreigde wisent, beter bekend als de Europese bizon, te herintroduceren in Roemenië. Uitgerekend op gemeentegrond van Armenis zou een acclimatisatiezone worden opgezet, een plek waar bizons afkomstig uit dierentuinen en natuurreservaten in heel Europa konden wennen aan hun nieuwe omgeving, voordat ze daadwerkelijk de wildernis in zouden trekken. De natuurorganisaties waren op zoek naar lokale rangers en gidsen. Matei solliciteerde, kreeg de baan en volgde een gidsopleiding. Dus loopt hij op deze vroege oktoberochtend met een groep toeristen door het bos, op zoek naar de bizon.
Lees het hele artikel in Dagblad Trouw
Beeld: Florian Möllers, Rewilding Europe